pensioenstelsel

Check je pensioen

Pensioen is het geld dat je krijgt als je stopt met werken. Want ook dan wil je iedere maand een inkomen hebben.

Check je pensioen

Pensioen is het geld dat je krijgt als je stopt met werken. Want ook dan wil je iedere maand een inkomen hebben.

Eén van de beste pensioenstelsels ter wereld

In Nederland is pensioen heel goed geregeld. Volgens internationale vergelijkingen hebben we zelfs één van de beste pensioenstelsels ter wereld. In onze pensioenpot zit maar liefst 1600 miljard euro. Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar. En doordat iedereen die in loondienst werkt samen met de werkgever pensioenpremie betaalt en pensioenfondsen dit beleggen, wordt de pot alleen maar groter. Jaarlijks komt er ongeveer 6% aan rendement bij. Uiteraard gaat er ook geld uit. Want tot nu toe gaan er elk jaar mensen met pensioen. Als je gepensioneerd bent, krijg je zo lang als je leeft elke maand inkomen uit deze pensioenpot. In totaal krijg je tot wel drie keer zoveel aan pensioen terug als je hebt ingelegd. Je hoeft je geen zorgen te maken dat die pensioenpot leeg gaat, want elk jaar komt er tot nu toe meer geld bij dan er uit gaat. Dan zijn er ook nog de toezichthouders, De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die zorgvuldig bewaken dat pensioenfondsen zich aan de regels houden. En die zijn nergens zo streng als bij ons in Nederland.

Pensioen opbouwen doen we samen

Pensioen gaat over veel geld: gemiddeld zo’n 200.000 euro per persoon! Het is een arbeidsvoorwaarde die je via je werk krijgt aangeboden. Pensioen bouw je op samen met je werkgever én met je pensioenfonds. Je werkgever heeft er met het pensioenfonds duidelijke afspraken over gemaakt. Elk beroep vraagt om zijn specifieke afspraken, daarom verschillen de afspraken over pensioen per branche.

De premie die jij en je werkgever samen inleggen, wordt belegd door het pensioenfonds. Daardoor groeit het bedrag. Als je straks met pensioen gaat, krijg je je pensioen voor de rest van je leven maandelijks uitgekeerd. Een fijn vooruitzicht, toch?

Zelfstandige en pensioen

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de opbouw van je pensioen. Je bent werkgever én werknemer tegelijk. Dat betekent logischerwijs ook dat je voor je pensioenopbouw zowel de werkgeverspremie als de werknemerspremie betaalt.

Wanneer moet je iets ‘doen’ aan je pensioen?

Goed nieuws! Als je in loondienst bent dan is pensioen vaak automatisch geregeld. En hoef je dus zelf niks extra’s te doen. Af en toe de voortgang checken is voldoende:

Check voordat je tekent, wat het voor je pensioen betekent!

STAPPENPLAN

  • stap
  • stap

  Weet je bij welk pensioenfonds je pensioen opbouwt?

  Scenario 1:

  Ja, dat weet ik.
  Top. Dan kun je direct door naar stap 2.

  Scenario 2:

  Nee, dat weet ik niet.
  Check dit bij je werkgever of kijk op​ www.mijnpensioenoverzicht.n​l of via de app Pensioenchecker. Daarna kun je door naar stap 2.

  Scenario 3:

  Ik bouw geen pensioen op. We weten natuurlijk niet waarom je geen pensioen opbouwt. Maar we weten wél dat dit een gemiste kans is.

   

  • stap
  • stap

  Check de website van je pensioenfonds en kijk wat er voor je pensioen is geregeld.

   

  • stap
  • stap

  Begrijp je de informatie niet?

  Neem dan contact op met je pensioenfonds. De klantenservice helpt je graag.

   

Nu iets doen aan je pensioen

Deze website informeert je over je pensioen.

Een onderwerp waar je misschien nu niet zoveel vanaf weet, maar waar je nu wel mee te maken hebt. We helpen je vooruit te blikken op belangrijke momenten die je in je leven tegenkomt. In begrijpelijke taal leggen we alles uit wat je over pensioen moet weten. Daarna weet je wanneer je wat je wat aan je pensioen moet doen.

Wat weet jij over het pensioen ?

 • Doe de quiz en check je kennis!

 • Pensioen is in Nederland erg goed geregeld. We hebben zelfs één van de beste pensioenstelsels ter wereld! Geen zorgen dus. Jouw pensioen is in goede handen. Het is en blijft van jou.

  Er is straks niks meer voor mij over.

 • Dit geldt niet voor je pensioen, maar wél voor de AOW. Dat is een uitkering die iedereen in Nederland op een bepaalde leeftijd krijgt van de overheid. Pensioen bouw je zelf op, samen met je werkgever en je pensioenfonds. Dit pensioen is een aanvulling op je AOW. En is straks écht voor jou!

  Die oudjes leven van mijn geld.

 • Pensioen beweegt mee met de keuzes die jij in je leven maakt. Iedereen maakt andere keuzes, daarom staat de hoogte van je pensioen niet vast. Het is dus belangrijk om op bepaalde momenten in je leven je pensioen te checken. Bijvoorbeeld als je gaat trouwen, een huis koopt of een kindje krijgt.

  Pensioen is 70% van het laatstverdiende loon.

 • Pensioen is naast inkomen voor later, ook financiële bescherming voor nu. Bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt bent of voor je partner of kind als je overlijdt terwijl je nog werkt. En keuzes die je nu maakt, hebben invloed op het inkomen dat je straks krijgt.

  Ik moet nu al aan mijn pensioen denken.

 • De keuzes die je nu maakt in je leven, zoals trouwen, een huis kopen of voor jezelf beginnen, zijn van invloed op de hoogte van het pensioen dat je straks krijgt. Check dus voor je tekent, wat dit voor je pensioen betekent. En je kunt meebeslissen via het verantwoordingsorgaan van je pensioenfonds en via onderzoeken die je pensioenfonds regelmatig doet.

  Ik heb er geen invloed op, dus ik kijk er niet naar.

 • De keuzes die je nu maakt in je leven, zoals trouwen, een huis kopen of voor jezelf beginnen, zijn van invloed op het pensioen dat je straks krijgt én op het partnerpensioen en wezenpensioen. Check dus bij een verandering in je leven altijd wat dit voor je pensioen betekent.

  Ik kijk straks pas. Het verandert nu nog zo vaak.

 • Zelfs tijdens de crisis behaalden pensioenfondsen gemiddeld 6% rendement. Dat is in veel gevallen hoger dan de rente die je krijgt op je spaarrekening.

  Je kunt je pensioen beter laten regelen.

 • Pensioenfondsen hebben geen winstoogmerk. Het zijn stichtingen die zich inzetten voor een goed pensioen voor iedereen. Nederland heeft zelfs één van de beste pensioenstelsels ter wereld. Geen zorgen dus. Je pensioen is in goede handen.

  Bij een pensioenfonds werken alleen maar graaiers.

 • Omdat pensioenfondsen beleggen op een verantwoorde manier behaalden ze zelfs tijdens de crisis gemiddeld 6% rendement. En omdat de spaarrentes ook nu nog erg laag zijn, is beleggen nog steeds de beste optie.

  Beleggen levert meer op dan sparen.

 • Pensioen bouw je op samen met je werkgever en je pensioenfonds. Het geld dat jij en je werkgever inleggen, wordt belegd door het pensioenfonds. Het stijgt daardoor in waarde. Je krijgt dus altijd meer terug dan je inlegt (gemiddeld zo’n twee tot vier keer zoveel).

  Ik krijg meer pensioen dan ik heb ingelegd.

TOP!!

Alle checklist taken zijn voldaan