Pensioen

Check je pensioen

Pensioen is het geld dat je krijgt als je stopt met werken. Want ook dan wil je iedere maand een inkomen hebben.

Check je pensioen

Pensioen is het geld dat je krijgt als je stopt met werken. Want ook dan wil je iedere maand een inkomen hebben.

Iedereen in Nederland heeft recht op AOW. Dat is een uitkering die je van de overheid krijgt. Een mooie basis, maar vaak niet voldoende om lekker van te leven. Het pensioen dat je via je werk opbouwt is daarom een waardevolle aanvulling. Let op: vaak bouw je automatisch pensioen op via je werk, maar dit is niet altijd zo. Check daarom bij je werkgever of je pensioen als arbeidsvoorwaarde krijgt aangeboden.

Hoe eerder je begint met het opbouwen van je pensioen, hoe voordeliger het is. Want hoe langer je spaart, hoe hoger je pensioen. Klinkt best logisch, toch?

Nu niet. Nu wel.

In je leven zijn er heel veel momenten waarop je niet met je pensioen bezig hoeft te zijn. Omdat pensioen in de meeste gevallen automatisch goed is geregeld via je werk. Maar bij een nieuwe partner, baan of huis is het wel belangrijk om iets aan je pensioen te doen. Wij helpen je op weg!

Pensioen

empty

STAPPENPLAN

  • stap
  • stap

  Weet je bij welk pensioenfonds je pensioen opbouwt?

  Scenario 1:

  Ja, dat weet ik.
  Top. Dan kun je direct door naar stap 2.

  Scenario 2:

  Nee, dat weet ik niet.
  Check dit bij je werkgever, kijk op​ www.mijnpensioenoverzicht.n​l of download de app Pensioenchecker. Je hebt je DigiD nodig voor het inloggen. Daarna kun je door naar stap 2.

  Scenario 3:

  Ik bouw geen pensioen op. We weten natuurlijk niet waarom je geen pensioen opbouwt. Maar we weten wél dat dit een gemiste kans is.

   

  • stap
  • stap

  Check de website van je pensioenfonds en kijk wat er voor je pensioen is geregeld.

   

  • stap
  • stap

  Heb je vragen over de informatie?

  Neem dan contact op met je pensioenfonds. De klantenservice helpt je graag.

   

Nu iets doen aan je pensioen

Deze website informeert je over je pensioen.

Een onderwerp waar je misschien nu niet zoveel vanaf weet, maar waar je nu wel mee te maken hebt. We helpen je bij het checken van je pensioen op belangrijke momenten die je in je leven tegenkomt. En leggen in begrijpelijke taal uit hoe pensioen werkt. Daarna weet je wat je wanneer je wat aan je pensioen moet doen.

Wat weet jij over het pensioen ?

 • Doe de quiz en check je kennis!

 • Pensioen is in Nederland erg goed geregeld. We hebben zelfs één van de beste pensioenstelsels ter wereld! Geen zorgen dus. Jouw pensioen is in goede handen. Het is en blijft van jou.

  Er is straks niks meer voor mij over.

 • Dit geldt niet voor je pensioen, maar wél voor de AOW. Dat is een uitkering die iedereen in Nederland op een bepaalde leeftijd krijgt van de overheid. Pensioen bouw je zelf op, samen met je werkgever en je pensioenfonds. Dit pensioen is een aanvulling op je AOW. En is straks écht voor jou!

  Die oudjes leven van mijn geld.

 • Pensioen beweegt mee met de keuzes die jij in je leven maakt. Iedereen maakt andere keuzes, daarom staat de hoogte van je pensioen niet vast. Het is dus belangrijk om op bepaalde momenten in je leven je pensioen te checken. Bijvoorbeeld als je gaat trouwen, een huis koopt of een kindje krijgt.

  Pensioen is 70% van het laatstverdiende loon.

 • Pensioen is naast inkomen voor later, ook financiële bescherming voor nu. Bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt bent of voor je partner of kind als je overlijdt terwijl je nog werkt. En keuzes die je nu maakt, hebben invloed op het inkomen dat je straks krijgt.

  Ik moet nu al aan mijn pensioen denken.

 • De keuzes die je nu maakt in je leven, zoals trouwen, een huis kopen of voor jezelf beginnen, zijn van invloed op de hoogte van het pensioen dat je straks krijgt. Check dus voor je tekent, wat dit voor je pensioen betekent. En je kunt meebeslissen via het verantwoordingsorgaan van je pensioenfonds en via onderzoeken die je pensioenfonds regelmatig doet.

  Ik heb er geen invloed op, dus ik kijk er niet naar.

 • De keuzes die je nu maakt in je leven, zoals trouwen, een huis kopen of voor jezelf beginnen, zijn van invloed op het pensioen dat je straks krijgt én op het partnerpensioen en wezenpensioen. Check dus bij een verandering in je leven altijd wat dit voor je pensioen betekent.

  Ik kijk straks pas. Het verandert nu nog zo vaak.

 • Zelfs tijdens de crisis behaalden pensioenfondsen gemiddeld 6% rendement. Dat is in veel gevallen hoger dan de rente die je krijgt op je spaarrekening.

  Je kunt je pensioen beter laten regelen.

 • Pensioenfondsen hebben geen winstoogmerk. Het zijn stichtingen die zich inzetten voor een goed pensioen voor iedereen. Nederland heeft zelfs één van de beste pensioenstelsels ter wereld. Geen zorgen dus. Je pensioen is in goede handen.

  Bij een pensioenfonds werken alleen maar graaiers.

 • Omdat pensioenfondsen beleggen op een verantwoorde manier behaalden ze zelfs tijdens de crisis gemiddeld 6% rendement. En omdat de spaarrentes ook nu nog erg laag zijn, is beleggen nog steeds de beste optie.

  Beleggen levert meer op dan sparen.

 • Pensioen bouw je op samen met je werkgever en je pensioenfonds. Het geld dat jij en je werkgever inleggen, wordt belegd door het pensioenfonds. Het stijgt daardoor in waarde. Je krijgt dus altijd meer terug dan je inlegt (gemiddeld zo’n twee tot vier keer zoveel).

  Ik krijg meer pensioen dan ik heb ingelegd.

TOP!!

Alle checklist taken zijn voldaan